Early Childhood Center American School The Hague Wassenaar Kraaijvanger
Early Childhood Center American School The Hague Wassenaar Kraaijvanger
Early Childhood Center American School The Hague Wassenaar Kraaijvanger
Early Childhood Center American School The Hague Wassenaar Kraaijvanger
Early Childhood Center American School The Hague Wassenaar Kraaijvanger
Early Childhood Center Wassenaar
Early Childhood Center Wassenaar
Early Childhood Center Wassenaar
Early Childhood Center American School The Hague Wassenaar Kraaijvanger
Early Childhood Center American School The Hague Wassenaar Kraaijvanger

Early Childhood Center

Wassenaar (NL)

Ontwerp2010

Bouwperiode2010-2013

ClientAmerican School of The Hague

TeamHans Goverde, Annemiek Bleumink, Laurence Meulman, Patrick Keijzer en Nol van den Boer

GFA3900 m²

As a farm with several buildings, The American School of The Hague in Wassenaar is expanded for The Early Childhood. This set-up fits the small scale of the surroundings. The existing 16th century farmhouse 'Ter Weer' is restored and incorporated in the new complex that integrated into the environment and the landscape. The school has a capacity for 230 children from 3 to 6 years and includes a nursery, twelve classrooms, a gym and a multipurpose room. The entrance is is designed as a monumental glass heart between the farm and the 'barn'.

The dialogue between the two buildings, can be experienced both inside and outside. The expansion is partly deepened to encroach the monument not too much. The materialization of the new building refers to a barn by applying wood substructures, caps and wooden parts for wall cladding.

Around the school are several playgrounds to suit the different age groups. They are designed by design studio Van Ginneken with greenery, seating and educational components such as a vegetable garden. Hedges, wooden fences and gentle slopes locks provide a friendly separation between the different squares. In an adjacent parking site there are gravel pavement and rows of trees between the parking places.

The building is fully integrated into the environment and the surrounding landscape. The design of the landscape is based on the objectives of the school. A healthy environment where young children playfully learn why sustainability matters. By using water and natural materials to show how energy is generated children get in a natural way in contact with this theme. The building makes use of solar energy, LED fixtures, cold and heat storage, wastewater reuse and cradle to cradle materials such as Accoya cladding.

Photographer: Ronald Tilleman

Print