Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht

Capgemini office

Leidsche Rijn, Utrecht (NL)

Ontwerp2011

Bouwperiode2011 - 2013

ClientCapgemini Netherlands

TeamLeendert Spreij, Eveline Withagen, Dittie Bakker, Bart van der Werf and Patrick Keijzer

GFA21000 m²

Capgemini supports organizations with transformation processes with the aim to improve the performance and competitiveness. The compagny itself was also seeking renewal of the workproces to provide optimal support and comfort for the flexible population of highly educated employees.

The 'New Way of working' concept that Capgemini wanted to introduce asked for an appropriate location: a compact, energy-efficient building with 1400 workstations on a large, open floor.

The preliminary design for a new office building by architects Ibelings Tilburg in Leidsche Rijn, answerd to all Capgemini's needs, except that the organization of it was made for many different offices with numerous decentralized access options. kraaijvanger was asked to think about a new plan. A fruitful collaboration between both offices has led to a building with more spatial coherence, good internal sightlines and clear disclosure. The building got the certificate Breeam_NL Very good.

The new housing for Capgemini has become an important meeting spot for mobile workers.  The interior design makes it possible to come together and everywhere, especially in the large entrance area. This area is open and exists out of two floors. Here are located meetingpoints, an auditorium, representative meeting place, a restaurant and informal and comfortable workplacese.

A clear internal route connects the half-open areas. It goes through several atriums, small-scale meeting areas, the highway and the added airbrige. The diversity of the routing and the program breaks the monumentality of the large floor areas and creates clear areas with different character. The employees choose not just for a type of workplace, but for a working environment, depending on their need for concentration or contact with others.

The interior design focused on consistency and visual peace. Variation is caused by strategic zoning, which is based on the different orientations of the building and its relationship with the urban context. The interior space has a highway side and a city which is highlighted in the materialization. Color nuances balance the natural daylight differencesand give the work spaces their own character.

This innovative and environmentally conscious thinking is also reflected in the extensive reuse and revitalization of existing elements, such as workstations and partitions. These are intelligently adjusted, so the comfort is increased and they fit perfectly into the rest of the interior. The visual vocabulary represents the attitude of Capgemini: no nonsens, comfortable and easy, innovative and sustainable.

Print