Museum Voorlinden - foto © Ronald Tilleman
Museum Voorlinden - foto © Ronald Tilleman
Museum Voorlinden - foto © Ronald Tilleman
Museum Voorlinden - foto © Ronald Tilleman
Museum Voorlinden - foto © Ronald Tilleman
Museum Voorlinden - foto © Ronald Tilleman
Museum Voorlinden - foto © Ronald Tilleman

Museum Voorlinden

Wassenaar

Ontwerp2010

Bouwperiode2010/2016

TeamDirk Jan Postel, Annemiek Bleumink, Hashmat Fagirzada, Rinske Wikkerink, Bart van der Werf, Laurence Meulman

GFA6700 m²

Voorlinden Museum is home to one of the Netherlands’ most important private art collections. From the outside, the building makes no attempt to impress; but inside, it is full of surprises. The design consists of six parallel walls in the landscape, with a façade of alternating planes of sand-dune-coloured natural stone and simply proportioned glass panels. From here, the interior opens up to the surrounding natural landscape. The typical light found along the Dutch North Sea coast has for centuries been an inspiration to artists, and it is this light that falls indirectly into the museum through 115,000 elliptical cylinders cut at an angle. Sun shades and a transparent roof cast an almost magical light on the works of art, both on sunny days and in the evening. Each visit to the museum is different, thanks to the daily variations in intensity and colour of the filtered light, which can be supplemented, if needed, by indirect LED lighting concealed in the ceiling.

‘It’s all true what they wrote about the brand-new Voorlinden Museum in Wassenaar. In fact, a five-star rating is not even enough for this beautiful building, where everything is exactly right.’ Jean-Pierre Geelen, De Volkskrant

 

photos:Ronald Tilleman

Print